BDIH / COSMOS-keurmerk

BDIH/COSMOS NATURAL is een onafhankelijke organisatie voor certificering van natuurlijke cosmetica. Het keurmerk creëert transparantie en garandeert consumenten dat de gecertificeerde producten alleen gemaakt worden van grondstoffen, die overeenkomen met de strenge specificaties van BDIH/COSMOS NATURAL. Gecontroleerde  natuurcosmetica bevat als natuurlijke grondstoffen plantaardige oliën, vetten en wassen, kruidenextracten, bloemenwater, etherische oliën en aroma’s van gecontroleerde biologische teelt. Naast de zorgvuldige keuze met betrekking tot plantaardige grondstoffen, spelen de milieuvriendelijkheid van het product, het milieuvriendelijk vervaardigen van een product, de afbreekbaarheid van de grondstoffen op milieuvriendelijke manier en het inzetten van recyclebare verpakkingen een grote rol. De natuurlijke cosmetische producten worden gecontroleerd. Alleen producten die voldoen aan de strenge criteria dragen het keurmerk ‘BDIH/COSMOS NATURAL’ voor gecertificeerde natuurlijke cosmetica.

20240123_de Traay_BDIH Standard_certificate 2024

BDIH-gecertificeerde producten moeten aan de volgende normen voldoen:

  • De plantaardige grondstoffen zijn waar mogelijk afkomstig van biologische teelt of gecontroleerd wild plukken
  • Er mogen alleen producten van levende dieren worden gebruikt (biologisch gehouden dieren)
  • Synthetische geur- en kleurstoffen (zoals parfum), siliconen, paraffine en andere aardolieproducten worden bewust achterwege gelaten
  • Er is een lijst met grondstoffen (oa oppervlakte-actieve stoffen en emulgatoren) die slechts in beperkte mate zijn toegestaan
  • Bestraling en genetische manipulatie van grondstoffen en eindproducten is niet toegestaan
  • Om de microbiologische veiligheid te waarborgen zijn naast natuurlijke conserveermiddelen ook bepaalde natuuridentieke producten toegestaan
 

20240123_de Traay_COSMOS NATURAL certificate 2024

COSMOS 
Omdat er steeds meer vraag is naar herkenbaar gecertificeerde natuurcosmetica, werken BDIH, Cosmebio, Ecocert, ICEA en Soil Association sinds 2002 samen. Hierdoor is sinds 2017 COSMOS geïntroduceerd als overkoepelend Europees keurmerk.

COSMOS staat voor Cosmetic Organic Standard en het unieke aan het label is dat de percentages biologische ingrediënten duidelijk op het product staan vermeld. Voorlopig worden de bestaande logo’s van BDIH, Cosmebio, Ecocert, ICEA en Soil Association aangevuld met de vermelding ‘Cosmos Organic’ of Cosmos Natural’. Langzaam zullen de oude logo’s verdwijnen.

Net als bij de andere labels mogen de producten met het Cosmos-label en hun componenten niet op dieren worden getest. Ook niet toegestaan zijn synthetische geur-, kleur- en conserveringsmiddelen, genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) en componenten die afkomstig zijn uit de petrochemische industrie (zoals paraffine en siliconen) of ingrediënten die een ioniserende behandeling hebben ondergaan. Verder moeten de toegestane onderdelen aan bepaalde voorwaarden voldoen. vervullen.

Zo mogen onderdelen die een fysieke bewerking hebben ondergaan niet van een dier komen als het daarvoor geslacht moet worden. Andere dierlijke producten zijn toegestaan, zoals eieren, melk, honing en bijenwas. Onderdelen die een chemische behandeling hebben ondergaan, moeten aan bepaalde eisen voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar zijn in water en mogen niet giftig zijn voor het leven in dat water.