Onze honing

De Traay combineert traditionele bijenteelt met moderne honingverwerking. Het resultaat is een indrukwekkende selectie van heerlijke hoogwaardige honingsoorten zoals lindehoning met een vleugje munt, verse acaciahoning of Provence lavendelhoning. We zorgen ervoor dat er een breed scala aan smakelijke honing voor u beschikbaar is.

Onze honing wordt gepassioneerd geproefd, getest en verwerkt in de Flevopolder. Al meer dan 35 jaar hebben we onze eigen bijenteelt. Ons dagelijkse werk met onze bijenkolonies vormt nog steeds de basis voor onze zeer professionele honingproductie.

Om de belasting voor het milieu te minimaliseren, koopt de Traay zoveel mogelijk honing van regionale Europese bijenhouders. Soms moeten we echter honing importeren van verder weg waar grote, ongerepte natuurgebieden de thuisbasis zijn van specifieke soorten, zoals de Manuka-theeboom in Nieuw-Zeeland.

Wat is honing

Honing is een onvervalst natuurlijk product, een zoete, heldere vloeistof die door honingbijen wordt gemaakt van de nectar van bloeiende planten, bomen en struiken. Honing is puur, natuurlijk en hoogwaardig voedsel. Het is gemakkelijk verteerbaar, kan gebruikt worden voor schoonheids- en medicinale doeleinden en is vrij van bacteriën.

In zijn natuurlijke staat is honing vloeibaar. Na een aantal weken of maanden kan honing kristalliseren. Dit komt vooral door de natuurlijke glucose die het bevat, die snel kristalliseert. De kristallisatiesnelheid wordt ook bepaald door het percentage water, de bereiding en de temperatuur; hoe warmer het is, hoe langzamer honing kristalliseert. Om gekristalliseerde honing terug te brengen naar zijn vloeibare toestand zonder kwaliteitsverlies, kan de honing worden verwarmd tot een maximum van 40º Celsius, waardoor de enzymen behouden blijven. Set honing is voorzichtig gekristalliseerde honing met een heerlijk romige consistentie, gemaakt door het gecontroleerde roeren van vloeibare honing met kristallisatiekernen.