Ingrediënten

Honing wordt al eeuwenlang gebruikt in de dagelijkse verzorging, mede vanwege de verzachtende werking. Naast honing maken bijen ook andere bijzondere producten, allemaal rijk aan actieve ingrediënten die helpen huid en haar gezond en mooi te houden. Samen vormen ze de basis van onze cosmeticalijn. Bijen zijn echte alchemisten!

Honing

Aan de nectar die bijen uit bloemen en bloesems halen, voegen ze verschillende enzymen en goede bacteriën uit hun speekselklieren toe. Hierdoor wordt nectar, door verdikking door natuurlijke verdamping, uiteindelijk omgezet in honing. Honing bevat naast enzymen ook veel mineralen, vitaminen, aminozuren en antioxidanten.

Verzorgende eigenschappen

 • Herstellend: de antioxidanten in honing zijn goed in het neutraliseren van celbeschadigende vrije radicalen. Op deze manier kunnen opgelopen huidbeschadigingen (bijvoorbeeld door luchtverontreiniging of UV-straling) hersteld worden en worden huidcellen beschermd tegen toekomstige beschadigingen.
 • Anti-aging: deze celbeschermende werking biedt ook onmiddellijke bescherming tegen vroegtijdige veroudering. Antioxidanten houden het netwerk van elastine- en collageenvezels, verantwoordelijk voor de stevigheid, elasticiteit en gladheid van de huid, in goede conditie.
 • Genezing: met zijn genezende, antibacteriële werking versnelt honing het genezingsproces van wonden en voorkomt het dat een wond ontstoken raakt.
 • Hydraterend: honing is een zogenaamde “bevochtiger”, een ingrediënt dat vocht in huid en haar aantrekt en vasthoudt.
 • Verzachtend: honing maakt haar en huid zacht en soepel.
 • Kalmerend: op de gevoelige, snel geïrriteerde (hoofd)huid werkt honing kalmerend en jeukstillend.
 
 

Gelee royale

De melkachtige vloeistof die jonge werkbijen speciaal voor hun koningin in hun speekselklieren produceren, wordt gelei genereus, koninginnengelei of koninginnengelei genoemd. Er zijn zulke hoge concentraties aan vitamines, mineralen, enzymen, aminozuren, flavonoïden en andere voedingsstoffen dat de bijenkoningin twee keer zo groot en zelfs 24 keer ouder kan worden dan een normale bij.

Verzorgende eigenschappen

 • Anti-aging: de vele antioxidanten en mineralen in Gelee Royale activeren de aanmaak van elastine en met name collageen, verantwoordelijk voor sterk bindweefsel. De huid blijft stevig, glad en elastisch.
 • Celvernieuwing: ook wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen gestimuleerd, wat de anti-aging werking van gelei genereus versterkt. De huid wordt zachter en ziet er gladder, jonger en stralender uit.
 • Hydraterend: Gelee royale is een zogenaamde “humectant”, een ingrediënt dat vocht in de huid aantrekt en vasthoudt.
 
 

Bijenwas

Ze maken de was die bijen gebruiken om hun honingraten te bouwen, met behulp van wasklieren aan beide kanten van hun achterlijf. Rijk aan natuurlijke antimicrobiële stoffen, beschermt bijenwas larven en opgeslagen stuifmeel en honing tegen virussen en bacteriën.

Verzorgende eigenschappen

Beschermend: op de huid aangebracht vormt bijenwas een laagje dat bescherming biedt tegen schadelijke externe factoren en vochtverlies in de huid voorkomt.

 • Hydraterend: bijenwas is ook een zogenaamde “bevochtiger”, een ingrediënt dat vocht in de huid aantrekt en vasthoudt.
 • Celvernieuwing: bijenwas stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen. De huid wordt zachter en ziet er gladder, jonger en stralender uit.
 • Kalmerend: bijenwas is rustgevend en jeukstillend op de gevoelige, snel geïrriteerde huid.
 
 

Stuifmeel

Stuifmeel is afkomstig van bloemen, om precies te zijn van de mannelijke kiemcellen van een bloem. Het is rijk aan koolhydraten en daarmee de grootste voedselbron voor bijen. Tijdens het verzamelen brengen bijen onbewust stuifmeel over van de ene bloem naar de andere, waardoor bestuiving ontstaat. Het verzamelde stuifmeel wordt gemengd met nectar, gepelleteerd en naar de korf gevlogen. Deze stuifmeelkorrels zitten boordevol eiwitten, aminozuren en flavonoïden.

Verzorgende eigenschappen

Herstellend: door al die flavonoïden heeft stuifmeel sterke antioxiderende eigenschappen. Dat maakt het een lonend cosmetisch ingrediënt, omdat antioxidanten in staat zijn om celbeschadigende vrije radicalen te neutraliseren van bijvoorbeeld luchtvervuilingsdeeltjes en UV-straling. Op deze manier wordt bestaande huidbeschadiging hersteld en worden huidcellen beter beschermd tegen toekomstige schade.

 • Anti-aging: met name antioxidanten hebben een gunstige invloed op het bindweefsel van de huid. Ze herstellen en beschermen de elastine- en collageenweefsels in de diepere huidlagen, waardoor de huid stevig, glad en elastisch blijft.
 • Rustgevend: pollen hebben een verzachtende werking op de (ruwe) huid.
 • Volume activerend: pollen geven fijn haar meer body en volume.
 

Propolis

Naast nectar en stuifmeel verzamelen bijen hars van verschillende boom- en plantknoppen. Ook hier voegen ze verschillende enzymen uit hun speekselklieren aan toe, waardoor er een plakkerige was ontstaat – propolis. Bijen gebruiken propolis om hun bijenkorven te versterken en hun mensen te beschermen tegen virussen, bacteriën en schimmels. Propolis heeft van nature een sterke schimmelwerende, antivirale en antibacteriële werking.

Verzorgende eigenschappen

Zuiverend: propolis bestrijdt ook bacteriën als ingrediënt in huidverzorging. Het heeft daardoor een zuiverende en ontstekingsremmende werking op de huid