Meimaand=Bijmaand 2023

De 6e Meimaand Bijmaand staat voor de deur. Dit jaar laten vijf biologische en biodynamische boeren tijdens gratis bijenexcursies in mei graag aan iedereen zien hoe zij op hun boerderij de biodiversiteit ondersteunen.

Biodiversiteit en natuurwaardenonderzoek
Bijen en andere insecten zijn van groot belang voor de biodiversiteit en onze voedselvoorziening. De intensivering van de landbouw en het gebruik van chemische middelen zijn belangrijke oorzaken van het verdwijnen van veel insecten. Het is belangrijk om  te werken aan een vitale, biologische voedselketen en daarbij hoort een rijke biodiversiteit. Om die reden organiseren Odin en de Traay natuurwaardenonderzoeken waarmee boeren concreet aan de slag kunnen om de biodiversiteit op hun boerderij te versterken.

Waarom werken de Traay, Bee honest cosmetics en Odin we samen?

Wij vinden het belangrijk om concreet te werken aan de biodiversiteit in Nederland.
Deze gezamenlijke passie leidt tot een inmiddels jarenlange samenwerking tijdens de Meimaand=Bijmaand. Odin zorgt samen met ons voor onderzoek naar de natuurwaarden op de Odin bijenboerderijen.

Kortingsactie en sponsoring De Traay en Bee honest cosmetics
Gedurende de hele Meimaand=Bijmaand heeft Odin speciale kortingen op honingproducten van De Traay en verzorgingsproducten van Bee honest cosmetics. En van elk verkocht product van De Traay en Bee honest cosmetics doneert De Traay € 0,10 aan de Odin imkerij.

Waar gaat jouw bijdrage naartoe?
Dankzij jouw aankoop kunnen we natuurwaarden onderzoek doen op biodynamische boerderijen. Met het onderzoek kunnen concrete adviezen worden gegeven waarmee boeren en tuinders de biodiversiteit op hun bedrijf kunnen vergroten. Niet alleen voor bijen en andere insecten, maar uiteindelijk voor alle wilde dieren en planten. In 2022 is het natuurwaardenonderzoek gehouden bij de biodynamische boerderijen Warmonderhof en Dames en Heren Vos in Flevoland. Zij konden direct aan de slag met de adviezen voor aanplant van voor insecten aantrekkelijke struiken en aanleg van poelen voor de insecten. Vanwege het succes daarvan hadden meerdere boerderijen zich aangemeld voor onderzoek, waaruit drie boerderijen zijn gekozen voor onderzoek dit jaar, namelijk biologisch fruitteeltbedrijf Fruitweelde in Ingen, biodynamisch akkerbouwbedrijf Zonnehorst in Punthorst en biodynamische boerderij Vliervelden bij Almere.

Bezoek de Bioboeren
Op vijf bijzondere biologische en biodynamische boeren nemen de boeren je mee over hun bedrijf en land. De imker laat natuurlijk de Odin bijenvolken zien. De Traay organiseert bij iedere excursie een honingproeverij waarbij deelnemers zeer diverse honingsoorten kunnen proeven en kopen. De excursies zijn op:

30 april 10.00 uur – 13.00 uur: biodynamische boerderij Zonnehorst bij Punthorst (OV)
6 mei 14.00 uur – 17.00 uur:  Almere Vliervelden in Almere (FV)
14 mei 10.00 uur – 13.00 uur:  Fruitweelde in Ingen (GL)
21 mei 10.00 uur – 13.00 uur:  De Beersche Hoeve in Oostelbeers (NB)
4 juni 10.00 uur – 13.00 uur:  De Buitenplaats in Eenigenburg (NH)