Onze steun aan projecten

Wij zijn graag actief betrokken bij het verbeteren van het leefmilieu van de bijen. De laatste jaren is het aantal bijen drastisch gedaald, met alle gevolgen van dien voor de landbouw en onze voedselvoorziening. Omdat bijen ons zoveel moois leveren, geven we graag iets terug. Deze bijvriendelijke initiatieven hebben onze steun en samenwerking:

Stichting The Tipping Point/ The Pollinators
Samen met warenhuis de Bijenkorf en sociale onderneming Nudge lanceerde deze stichting platform The Pollinators, dat lokale initiatieven ondersteunt op het gebied van biodiversiteit, bestuiving en bijen, vooral in de stedelijke omgeving. Er zijn de laatste jaren steeds meer van dit soort initiatieven ontstaan, maar een verbindend platform miste nog. The Pollinators vergroot de zichtbaarheid van individuele organisaties en maximaliseert zo de positieve impact op de bij en andere bestuivers. Ook mensen bewust maken van het belang van gezonde ecosystemen is een belangrijk aandachtspunt.

Heerlijk Westerwolds land
In 2017 startte Rineke Dijkinga in het Groningse Westerwolde Heerlijk Westerwolds land, een project voor bijen, bodem, boeren en jouw bord, zonder enig winstoogmerk. Dat vonden wij zo’n goed initiatief dat we besloten haar te helpen. Waar zet dit project zich voor in?

  • Voor de bijen: In overleg met Staatbosbeheer hebben Rineke en andere vrijwilligers de houtwallen in de omgeving flink uitgedund. Dit om plaats te maken voor allerlei soorten struiken en bloemen die bijen en andere insecten aantrekken.
  • Voor jouw bord: Biodiversiteit in de natuur betekent ook diversiteit op je bord. En wat er op jouw bord terecht komt bepaalt voor een groot deel je gezondheid. Genieten van gevarieerd eten dat op duurzame wijze is verbouwd en vol voedingsstoffen zit, is volgens Rineke de beste voedingstip die je iemand kunt geven.
  • Voor de bodem: Een bodem die rijk is aan voedingsstoffen brengt voedzame gewassen voort. Net zoals je lichaam meer voedingsstoffen uit voedsel opneemt als je darmflora in balans is, kan een plant meer vitaminen en mineralen halen uit gezonde grond.
  • Voor de boeren: Met haar project wil Rineke samen met boeren onderzoeken hoe gewassen op een duurzame manier, met oog voor mens en milieu, geteeld kunnen worden.

Het Amalia Kinderziekenhuis
Studenten van de opleiding Docent Dans aan de ArtEZ hogeschool voor de Kunsten in Arnhem maakten een prachtige voorstelling met een link naar de bij, speciaal voor de zieke kinderen in het Amalia Kinderziekenhuis (Radboudumc). De patiëntjes konden zich weer even alleen kind voelen en kwamen op een speelse manier in aanraking met kunst en de natuur.

Zelf helpen?
Ook jij kunt de bij helpen. Bijvoorbeeld door zaadjes te planten in je tuin of op je balkon. Je zorgt hiermee voor een plek waar bijen hun nectar en stuifmeel kunnen halen. Populair onder bijen zijn honingklaver, komkommerkruid (ook wel borage of bernagie genoemd) en phacaelia. Wij hebben eigen zakjes met biologisch bloemenzaad, deze kun je aanvragen via info@detraay.com